MAVO-2 krijgt les over waterzuivering

Acht groepen Mavo 2 leerlingen van de Noordgouw hebben na elkaar les gekregen over het belang van een gezonde bodem en waterzuivering. Dat gebeurde op het terrein van de boerderij Villa Bakhuis.

De lessen werden verzorgd door vrijwilligers van Heerde Energiek: Leonie Meppelder en Geraldine Kwekkeboom. Zij vulden de lessen op een zeer praktische manier in. Met behulp van een emmer vuil water en plastic flessen met een laagje grint werd geleerd hoe effectief de bodem is bij het zuiveren van water. Op deze manier werden de jeugdige jongens en meiden ervan bewust gemaakt dat het belangrijk is dat de bodem zo schoon mogelijk is. Hoe meer de bodem is verontreinigd, hoe meer energie het kost voor Vitens om er drinkwater van te maken. Wanneer je dat weet, ben je des te meer gemotiveerd de bodem niet onnodig te vervuilen. Bovendien is een gezonde bodem ook beter voor de gewassen en dus voor het vee en daarmee ook voor ons voedsel.

Boer Hassink vertelde dat hij daarom zijn best doet om zijn grond zo zuiver mogelijk te houden. ‘Een gezonde bodem is de basis voor mijn bedrijf’, aldus Hassink. Hij maakt daarom geen gebruik van chemische middelen. Door alleen biologische middelen te gebruiken, vergroot hij de filtercapaciteit van de bodem en kan de bodem het water beter vasthouden. Dit is uiterst belangrijk met het oog op de toekomst waarin (drink-)water steeds schaarser wordt. Hassink vertelde de leerlingen ook nog het een en ander over wat er aan micro-organismen in de grond zit. De praktische lessen werden afgesloten met een rondleiding over de boerderij.