Stroomkosten verlagen met zonnepanelen

Stroomkosten thermostaat

Stroomkosten verlagen met zonnepanelen

De verduurzaming van de Nederlandse samenleving staat in het middelpunt van de belangstelling. In het energieakkoord is bepaald dat Nederland CO2 neutraal moet worden. Het opwekken en gebruiken van duurzame energie is hierbij een belangrijk punt. Een van de manieren om zelf stroom op te wekken is door middel van zonnepanelen op je dak. Liliane en Eric Nitrauw uit Wapenveld waren in 2012 een van de eerste inwoners die 24 zonnepanelen op het dak van hun schuur plaatsten.

Ze lieten zich inspireren door agrariër Henri IJzerman uit Wapenveld die het dak van zijn schuur had vol gelegd met zonnepanelen. “Ik vroeg een offerte op en ben aan het rekenen geslagen”, vertelt Liane, “We wilden de investering alleen doen als het ons echt wat oplevert. Al snel bleek dat onze jaarlijkse kosten voor elektriciteit met ruim €1000,- omlaag zouden gaan.” Om de zonnepanelen te kunnen financieren werd er een klein stukje extra hypotheek opgenomen.

Bij de offerte kregen Eric en Liliane een berekening over de te verwachten opbrengst. “Die kwam uit!” vertelt Liane enthousiast, “Het systeem en de omvormer zijn aangesloten op onze computer zodat we volgen hoeveel stroom we opwekken.” Het jaar 2016 bleek een erg zonnig jaar te zijn, in dit jaar was de opbrengst ver boven verwachting.

Bij een grote investering wordt vaak gesproken over de terugverdientijd. Voor de familie Nitrauw was dit van ondergeschikt belang: “Met zonnepanelen ga je er maandelijks direct financieel op vooruit en je draagt een steentje bij aan het milieu, dat is waar het ons om gaat.”

Heeft u interesse in zonnepanelen op uw dak? In de gemeente Heerde zijn er enthousiaste ondernemers die uw zonnepanelen op uw dak kunnen leggen. Voor meer informatie kunt u terecht bij Energiecoöperatie Heerde Energiek. Deze groep enthousiaste inwoners helpt u met een onafhankelijk advies. Bij voldoende animo zullen zij zich ook inzetten voor collectieve inkoop.

Meer informatie? Mail naar info@heerde-energiek.nl.